En LED ramp kan pimpa din belysning i mörkret

LED ramp är en form av extraljus till fordon men är också vanlig som arbetsbelysning för större arbetsfordon som t.ex. grävmaskiner och lastbilar.

Många bilar har en bristfällig belysning när det gäller mörkerkörning. Idag finns det en mängd av olika extraljuslösningar för dem som vill få en bättre belysning. Vissa köper in extra billyktor, andra uppgraderar lamporna i sina befintliga hel- och halvljus med nya modeller och andra kanske kikar på xenonljus, halogenlampor eller LED ramper.

Utöver själva lamporna finns en hel del tillbehör att köpa till fordonsbelysningen som relä, konverteringskit och kablar. På välsorterade nätbutiker får du ofta en komplett lösning och det brukar även finnas bra guider o tips hur du ska installera nya lampor och ersätta gammal belysning.

Känner du inte för att göra stora ändringar på bilens belysning kan xenon lampor vara ett alternativ, fråga gärna om hjälp hur du går tillväga hos en butik.

Tänk på vilket ljus du är ute efter, vill du ha lampor som gör att du får ett bredare synfält i mörkret eller vill du ha ett längre synfält på vägen?

Om du är ute efter runda lampor i fronten finns LED lampor som lyser upp med ett par hundra meters räckvidd och en ljusbredd på 10-30 meter.

Om du är ute efter en diskret placering av extraljus kan en snygg installation vara under nummerskylten fram på ditt fordon.
Glöm inte att ta hänsyn till andra människor, var noga med att ställa in ljusen på din fordonsbelysning korrekt. Då undviker du att blända passerande bilar i motsatt riktning.

En LED ramp finns i olika modeller och prisklasser. Välj gärna en i samråd med någon som kan ge dig råd om effekt, spridningsvinkel, lamphus, IP värde, reflektor och optik. Det låter kanske lite avancerat, men talar du med en insatt person kan de förklara varför du behöver välja en viss effekt och spridningsvinkel på lamporna.